Autodelen

U heeft maar af en toe een auto nodig? Of u kan uw autogebruik goed op voorhand plannen? Dan is autodelen misschien wel iets voor u.

Wat is autodelen?

Enkel betalen voor het gebruik, maar niet voor het bezit van een auto. Dat is het principe van autodelen. Er zijn heel wat systemen om wagens te delen. Welk systeem het best bij u past, hangt af van uw persoonlijke levensstijl.

Hoe kan u autodelen?

Autodelen met buren of kennissen

Ideaal als u:

  • al een auto hebt en een deel van de kosten wil recupereren.
  • graag uw eigen afspraken maakt over autodelen.

Meestal wordt er een prijs afgesproken per gereden kilometer. U kan beroep doen op gespecialiseerde sites die advies, handige online tools en de juiste verzekeringen aanbieden. Zo kan u met een gerust hart autodelen. Ook als u zelf geen groep mensen bij elkaar wil of kan brengen, kunnen zij u helpen.

Bekijk het aanbod in Antwerpen van dienstverlener Cozy Car.

Autodelen via een professionele aanbieder van deelauto’s

Ideaal als u:

  • helemaal niet wil omkijken naar het onderhoud van de wagen
  • zeker wil zijn dat u op elk moment een auto kan reserveren
  • wel eens wil afwisselen tussen een grote en een kleine wagen.

Deze aanbieders hebben hun eigen auto’s. U betaalt voor het gebruik van de wagen. Over poetsen, herstellingen en verzekeringen hoeft u zich geen zorgen te maken; dat doet de aanbieder voor u. Bij sommige aanbieders kan u verschillende types auto’s reserveren, bijvoorbeeld een kleine auto om naar de stad te gaan en een grote om boodschappen te doen.

Er zijn autodeelsystemen die werken met vaste standplaatsen. U brengt de auto dan na de rit terug naar de standplaats. Bij andere aanbieders lokaliseert u de wagen met een app. U brengt hem na de rit terug in een afgebakende zone.

In Antwerpen kan u gebruik maken van de auto’s van deze aanbieders:

Eerder fan van een bromfiets? Dan kan Scooty u op weg zetten met een elektrische deelscooter. Ook Scooty werkt met localisatie via een app.

Auto’s huren via een online platform

Ideaal als u:

  • de voordelen van ‘autodelen met de buren’ interessant vindt, maar u liever niet bindt aan een vaste groep autodelers.

Op deze platforms verhuren eigenaars hun wagen. Het heeft veel weg van AirBnB, maar dan met deelwagens. Iedereen die zich aanmeldt, kan elke auto op het platform huren. De eigenaar van de wagen bepaalt zelf de prijs en het autodeelbedrijf houdt een percentage af voor het gebruik van het platform.

Momenteel zijn er in Antwerpen drie platformen actief: Caramigo, Tapazz en Drivy.

 

Een buurman stelde Charles Janssens voor om samen met 6 mensen in de wijk een auto te delen

"In de stad neem ik meestal de tram. De auto heb ik nodig om boodschappen te doen, of als ik ergens moet zijn waar ik moeilijk geraak met het openbaar vervoer."

Lees hier het verhaal van Charles