Parkeren op straat

In Antwerpen is het aantal parkeerplaatsen op straat beperkt, zeker in de binnenstad. Bovendien is parkeren op straat op de meeste plaatsen betalend. Zo blijven de beschikbare plaatsen vrij voor kort parkerende bezoekers of bewoners. Wie in Antwerpen woont, kan met een parkeervergunning voor bewoners gratis parkeren in de eigen wijk. Voor wie langer wil parkeren, zijn er alternatieven.

Langer parkeren: kies voor de alternatieven

Komt u naar het stadscentrum om te werken? Of hebt u wat meer tijd nodig om te shoppen of een evenement of museum te bezoeken? Van zodra u enkele uren blijft, is parkeren goedkoper in een van de publieke parkings of op een gratis P+R aan de stadsrand.

Woont u in het stadscentrum? Dan kan u een parkeervergunning voor bewoners aanvragen of parkeren in een buurtparking. In sommige buurtparkings is ook ruimte voor pendelende werknemers of ondernemers.

Parkeerzones en tarieven

Antwerpen kent verschillende tariefzones. Hoe dichter bij het historische centrum, hoe meer u betaalt voor een parkeerplaats. Op het stadsplan kan u de verschillende parkeerzones raadplegen. Voor motoren, kampeerwagens, lichte vrachtwagens en touringcars biedt de stad aparte parkeermogelijkheden.

Per zonecode (ANxxx) heeft u dagelijks één keer recht op gratis parkeertijd. Let op: ook voor gratis parkeertijd moet u een parkeersessie starten aan de automaat, via sms of app. 

Rode zone

Betalend parkeren van maandag tot en met zaterdag (niet op zon- en feestdagen) van 9 tot 22 uur. Maximaal 3 uur parkeren.

 • 1e uur: 1,60 euro
 • 2e uur: + 2,70 euro
 • 3e uur: + 3,80 euro

Groene zone (licht- en donkergroen)

Betalend parkeren van maandag tot en met zaterdag (niet op zon- en feestdagen) van 9 tot 19 uur. Maximaal 10 uur parkeren.

 • 0,70 euro voor het 1e uur + 1,10 euro voor elk volgend uur.
 • In zones met avondparkeren (bv. Zurenborg en het Zuid) moet u betalen tot 22 uur.
 • Dagtickets zijn enkel beschikbaar in de donkergroene zones aan 3,80 euro per 10 uur.

Gele zone (geel en oranje)

Betalend parkeren van maandag tot en met zaterdag (niet op zon- en feestdagen) van 9 tot 19 uur. Maximaal 10 uur parkeren.

 • 0,50 euro voor elk uur.
 • Dagtickets zijn enkel beschikbaar in de oranje zones aan 2,70 euro per 10 uur.

Roze zone

Betalend parkeren van maandag tot en met zaterdag (niet op zon- en feestdagen) van 9 tot 19 uur. Maximaal 10 uur parkeren.

 • 2 uur gratis + 0,5 euro voor elk volgend uur. De eerste 2 uur gratis gelden één keer per dag per nummerplaat en zonecode. 
 • Let op: ook voor gratis parkeertijd moet u een parkeersessie starten aan de automaat, via sms of app. 
 • Dagtickets zijn beschikbaar aan 2,70 euro per 10 uur.

Uw parkeertijd betalen kan aan de parkeerautomaat, per sms of app.

Blauwe zone

Maximaal 2 uur gratis parkeren met een parkeerschijf, van maandag tot en met zaterdag tussen 9 tot 19 uur, tenzij anders aangegeven door plaatselijke signalisatie.

 • Zone Sportpaleis: schijfparkeren van maandag tot en met vrijdag tussen 18 en 24 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 9 tot 24 uur.
 • Zone Expo: schijfparkeren van maandag tot zondag tussen 9 en 19 uur.

Hoe betalen?

Via SMS

Parkeersessie starten?

Stuur een sms met zonecode, spatie en uw nummerplaat naar 4411 (Be-Mobile) of 4810 (Parkmobile).

 • voorbeeld: AN193 1ABC123

Parkeersessie stoppen?

Stuur een sms met de letter Q naar 4411 (Be-Mobile) of 4810 (Parkmobile)

 • voorbeeld: Q

€ 0,15 per SMS verstuurd/ontvangen. U betaalt voor de exacte parkeertijd. 

Parkmobile: Voor Belgische en Nederlandse telefoonnummers, na vooraf registreren. 

Be-Mobile: Enkel voor Belgische telefoonnummers, na vooraf registreren. Het verschuldigde parkeergeld wordt bij Proximus en Orange-abonnees verrekend via het gsm-factuur. Personen bij andere providers betalen via een maandelijks afschrift.

Algemene voorwaarden op 4411.be en parkmobile.be.

Via App

Na vooraf registreren. U betaalt voor de exacte parkeertijd. 

BE-Mobile: €0,25/transactie. - Parkmobile: €0,30/transactie.

Algemene voorwaarden op 4411.be en parkmobile.be.

Betaal met kaart

U betaalt vooraf aan de parkeerautomaten op straat met betaalkaart (Maestro, Visa, Mastercard) voor de parkeertijd die u denkt nodig te hebben. 

Is de automaat defect? Leg dan de blauwe parkeerschijf voor maximaal 2 uur parkeren. Wil u langer parkeren, betaal uw parkeertijd dan via een app of sms.  

Lage-emissiezone 

De hele Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroever zijn een lage-emissiezone (LEZ). Vermijd een boete en check www.sna.be/lez

Mag uw voertuig niet binnen in de LEZ? Dan hebt u naast uw parkeerticket ook een LEZ-dagpas nodig. Die kan u kopen via Slim naar Antwerpen of aan elke parkeerautomaat. U kan maximum 8 keer per jaar een LEZ-dagpas kopen.