De nieuwste wieltjes: elektrische step, monowheel & co

U ziet ze meer en meer in het straatbeeld: elektrische steps, monowheels of Segways. Speeltjes voor gadgetfreaks? Niets is minder waar. Deze elektrische voertuigen zijn een uitstekende oplossing voor wie vanaf een treinstation, bushalte of park and ride (P+R) de laatste kilometers aflegt. Ze zijn immers milieuvriendelijk en u neemt ze makkelijk overal naartoe. Multimodaal transport op zijn best!

Elektrische steps 

Dankzij de elektrische motor zoeft u met een elektrische step snel van A naar B. Het is een uitstekend vervoersmiddel voor uw korte verplaatsingen in de stad. Uw eigen step kan u makkelijk meenemen op het openbaar vervoer en in de auto. In de stad kan u voor de korte verplaatsingen ook gebruik maken van deelsteps.

Deelsteps

Bird en Poppy bieden deelsteps aan via een free-floatingsysteem: ze hebben geen vaste parkeerplaats, maar u lokaliseert ze met een app. Via uw smartphone kan u het slot van de step openmaken en meteen vertrekken. Na afloop van uw rit laat u de step achter op een plaats waar ze niemand hindert.

De steps zijn makkelijk te bedienen: u trapt ze op gang en geeft dan gas met de hendel.

  • Om de steps te kunnen gebruiken, moet u minstens 18 jaar zijn.
  • U betaalt een klein vast bedrag per rit en daarna per minuut.
  • De steps zijn grotendeels beschikbaar tussen 7 en 21 uur. Daarna worden ze opgehaald om opgeladen te worden.
  • U kan de Bird steps ook zelf binnenhalen en opladen als u zich registreert als 'charger' of 'oplader'. U krijgt daarvoor een vergoeding. Poppy zorgt zelf voor het opladen van haar steps.

Meer info:

  • www.poppy.be/step 
  • www.bird.co. Specifieke informatie over de steps in Antwerpen en de zone waarin de steps beschikbaar zijn, vindt u in de Bird-app.

Segway, monowheel, Hoverboard en skateboard

Een Segway werkt met sensoren. Als u voorover leunt, gaat het toestel vooruit. Leunt u naar achteren, dan gaat hij achteruit. De Segway is geluidloos en gemakkelijk te besturen. Hij is wel vrij groot en daardoor iets minder makkelijk mee te nemen op trein of bus.

Monowheels volgen hetzelfde principe, maar hebben maar één wiel. Een monowheel besturen vraagt enige oefening en fysieke inspanning; u blijft dus fit terwijl u zich verplaatst. Het is een erg compact voertuig dat overal handig mee naartoe te nemen is. U hoeft hem zelfs niet op te plooien, maar draagt hem gewoon mee met het handvat.

Een Hoverboard is een plank tussen twee wielen, waarop u met uw gezicht naar voren staat (en dus niet schrijlings zoals op een skateboard). Net als bij een Segway of een monowheel bestuurt u de plank door uw gewicht te verplaatsen. Een belangrijke troef van het Hoverboard is zijn lichte gewicht.

Een elektrisch skateboard is eigenlijk een gewoon skateboard met iets grotere wielen en een motor die bediend wordt met een afstandsbediening. Bochten neemt u nog zelf door uw gewicht te verplaatsen.

Wat zeggen de verkeersregels?

Sinds 2007 heeft de Belgische wegcode regels voor ‘voortbewegingstoestellen’. De maximumsnelheid voor elektrische voortbewegingstoestellen is vanaf 31 mei 2019 vastgelegd op 25 km per uur (voordien: 18 km per uur).

Uw snelheid bepaalt waar u mag rijden. Wie zich stapvoets voortbeweegt, volgt de regels voor voetgangers (tot 6 km per uur). Wie sneller gaat, mag zoals fietsers de rijbaan of het fietspad gebruiken.

1

Snel en comfortabel op uw bestemming

2

Goed voor het milieu

3

Handig mee te nemen