Fietsroutes

Antwerpen is een echte fietsstad. Dankzij meer dan 500 km veilige en comfortabele fietspaden trappen er dagelijks heel wat mensen rond. Fietostrades, fietsroutes en fietsknooppunten dragen bij tot een aangename en vlotte fietservaring. U ontdekt de routes op de fietskaart. U kan ook de routeplanner van Slim naar Antwerpen downloaden voor Android of iOS. De routeplanner toont u de precieze route tot aan uw bestemming én de bijhorende reistijd.

Fietsostrades

Antwerpen-Mechelen

Elke werkdag fietsen 4500 mensen over de fietsostrade Antwerpen-Mechelen naar hun werk of school. De fietsostrade loopt in één rechte lijn langs de spoorweg en zorgt voor een vlotte fietsverbinding tussen Antwerpen en Mechelen.

Antwerpen-Essen

De fietsostrade Antwerpen-Essen loopt langs de spoorlijn Antwerpen-Kapellen naar het noorden.

Antwerpen-Lier

De fietsostrade Antwerpen-Lier langs de spoorlijn Antwerpen-Lier is nog niet volledig af, maar er wordt hard aan gewerkt.

Fietsroutes

Ringfietspad

Het Ringfietspad loopt naast de Antwerpse Ring, van Borgerhout tot aan Nieuw Zuid.

Districtenroute

De Districtenroute is het grotere broertje van het Ringfietspad loopt in een boog rond de stad, tussen de Ring en de R11, van Hoboken tot in Merksem en terug. De komende jaren worden nog enkele missing links op deze route aangepakt.

Havenroute

De Havenroute verbindt in het noorden van Antwerpen de Scheldelaan langs de Oosterweelsteenweg en de Noorderlaan met Berendrecht, Zandvliet en Nederland. Deze route is nog deels in aanleg.

Welenroute

De Welenroute, in het westen van Antwerpen (Linkeroever), vertrekt aan de Blancefloerlaan en loopt over de Beatrijslaan langs het Galgenweel en de Burchtse Weel, door de dorpskern van Burcht en helemaal tot aan de N419 (Krijgsbaan).

Sint-Bernardusroute

De Sint-Bernardusroute, ten zuiden van Antwerpen, loopt van Wilrijk, over Hoboken tot Hemiksem en voegt een nieuwe route toe aan het bovenlokale fietsroutenetwerk.

Knooppunten

Dankzij het fietsknooppuntennetwerk fietst u zorgeloos langs de mooiste en veiligste fietspaden. Met de digitale routeplanner stippelt u zelf uw ideale fietstocht uit door bestaande fietsroutes te combineren. U kan de fietsroutes ook terugvinden op de fietskaart van Antwerpen en omgeving.

Evelyn werkt als leerkracht basisonderwijs in Borgerhout, ze pendelt daar elke dag naartoe vanuit Sint-Antonius (Zoersel).

“Als je weet wanneer je vertrekt, weet je meteen ook wanneer je aankomt. Dat is een van de grootste voordelen van de (elektrische) fiets. Bovendien is het een erg ontspannende manier om te pendelen. Op je fiets kan je nadenken over wat er die dag gebeurd is. Als je thuiskomt is je hoofd leeg en kan je aan je avond beginnen.”

Lees hier het verhaal van Evelyn