Voetgangers- en fietstunnels onder de Schelde

Sinds 1933 kunnen Antwerpenaren onder de Schelde door wandelen of fietsen via de Sint-Annatunnel, ook wel 'de Voetgangerstunnel' genoemd. Dat blijft een prima manier om u tussen de twee oevers van de Schelde te verplaatsen. Met de fiets kan u bovendien ook de Kennedyfietstunnel nemen.

Sint-Annatunnel voor voetgangers en fietsers

Openingsuren en spelregels

De Sint-Annatunnel is voortdurend open. Hij is toegankelijke via liften en roltrappen. De roltrappen werken op weekdagen tussen 6 en 22 uur, en in weekends en op feestdagen tussen 9 en 21 uur. De liften werken continu.

Fietsers mogen stapvoets door de tunnel rijden (maximum 5 km per uur). Bromfietsers mogen door de tunnel, maar wel met de bromfiets aan de hand.

Makkelijk te combineren

Dankzij de voetgangerstunnel hoeft de Schelde u niet tegen te houden om een stukje stappen of fiets en te combineren met een ander vervoersmiddel.

Bekijk alle overstapmogelijkheden op een rijtje.

Renovatie

De Sint-Annatunnel is een heus monument. De roltrappen, de hekken en de waarschuwingsbordjes: het is allemaal nog authentiek. Daarnaast wordt de tunnel erg intensief gebruikt. Op piekmomenten in de zomer gaat de lift meer dan 25.000 keer per maand op en neer. Het is dus niet verwonderlijk dat de roltrappen en liften aan renovatie toe zijn.

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal binnenkort de liften van de Sint-Annatunnel langs beide oevers volledig vernieuwen. Dat gebeurt met respect voor het historisch uitzicht en de erfgoedwaarde van de liften. Er zal tijdens de werken altijd één lift beschikbaar blijven voor voetgangers en fietsers.

Lees alles over de timing en werkwijze van de renovatiewerken op de website van AWV.

Kennedytunnel voor fietsers

Ook via de Kennedy fietstunnel kan u onder de Schelde door. U bereikt de tunnel via vaste trappen en via liften, die begin 2017 volledig vernieuwd werden.

U vindt de ingangen van de Kennedyfietstunnel op Rechteroever aan de D’Herbouvillekaai (ter hoogte van het kruispunt met de Generaal Armstrongweg) en op Linkeroever langs de Beatrijslaan (ter hoogte van de brug over de snelweg).

U vindt de ingangen aan beide overs ter hoogte van de Kennedytunnel voor auto’s. De Kennedyfietstunnel loopt immers parallel met de Kennedytunnel voor auto’s.