Koop hier uw toelating tegen betaling

Sommige voertuigen voldoen niet aan de toelatingsvoorwaarden voor de LEZ, maar kunnen een toelating tegen betaling aankopen. Lees hier grondig na wanneer en hoe u deze toelating kan kopen.

Wanneer moet u een toelating aanvragen?

Een toelating tegen betaling moet u ten laatste 1 dag voor u de LEZ binnenrijdt aanvragen en betalen. De toelating kan dus ten vroegste ingaan op de dag na uw aanvraag. Pas na betaling zal de aanvraag behandeld worden. Houd rekening met een verwerkingstijd van 10 dagen. 

 • Uw aanvraag kan worden afgekeurd als de bewijsstukken verkeerd zijn of ontbreken. In dat geval kan u toch een boete krijgen. Vraag uw toelating dus tijdig aan.
 • Hebt u vooraf geen toelating kunnen kopen? Dan kan u op de dag zelf een LEZ-dagpas (max. 8 keer per jaar) aankopen.
 • Wil u een verlenging van uw vorige toelating? Vraag dan de nieuwe toelating 10 dagen voor het einde van uw huidige toelating aan. Zo vermijdt u een boete. 

Tarieven

 • Er zijn 3 soorten tarieven voor een toelating tegen betaling: gewoon, verlaagd en verhoogd. De tarieven verschillen per voertuigcategorie.
 • De tarieven gelden voor de periode tot en met 31 december 2019. 

Toelatingen die starten in 2019 kunnen maximaal lopen tot 31/12/2019, omdat vanaf 1/1/2020 de strengere toelatingsvoorwaarden ingaan. Als een langere toelatingsperiode wordt aangeboden tijdens de aankoop van een toelating, dan is dit voordeliger dan de aankoop van meerdere aansluitende kortere periodes.
 
Zodra het tarief van een langere toelatingsperiode duurder is dan de aankoop van meerdere aansluitende toelatingen, kan u dit tarief niet meer kiezen.

Bekijk hier de lijst met voertuigen die een toelating tegen betaling kunnen aanvragen.

Bekijk hier het overzicht van de tarieven tot en met 31/12/2019

Lees hier wat de tarieven zijn voor de periode vanaf 2020.

Hoe koopt u een toelating?

Online

 • Neem uw inschrijvingsbewijs bij de hand.
 • Ga naar de online tool. Die werkt het best met de browser Google Chrome.
 • U kan een toelating aanvragen door:
  • u aan te melden met uw A-profiel. Met een A-profiel hoeft u niet steeds dezelfde gegevens in te vullen. U krijgt toegang tot het e-loket van stad Antwerpen waarin u al uw aanvragen terugvindt. In de registratietool kan u via ‘Aanvraag indienen met A-profiel’ een A-profiel aanmaken.
  • of door 2 keer uw e-mailadres in te vullen.
 • Voer uw volledige nummerplaat en datum van eerste inschrijving in (te vinden onder categorie ‘B’). Met die gegevens zal uw voertuig in de LEZ-databank opgezocht worden. Vul dus zeker de juiste gegevens in. 
 • De controle met de LEZ-databank wordt gedaan voor de datum waarop u zich aanmeldt. Als u op dat moment nog een geldige toelating hebt, zal de tool melden dat u tot de einddatum van die toelating de LEZ mag binnenrijden. Om toch een nieuwe toelating aan te vragen, kan u verder gaan met de knop ‘Volgende’.
 • Doorloop alle stappen. Vul de gegevens in zoals genoteerd op uw inschrijvingsbewijs om een correct antwoord te krijgen. Enkel de informatie vermeld op uw inschrijvingsbewijs is bekend bij stad Antwerpen en DIV. Als er bijkomende informatie of bewijsstukken nodig zijn om uw aanvraag te beoordelen, moet u die zelf toevoegen. 
 • Voeg zeker alle bewijsstukken toe die de registratietool u vraagt. Dat kan met volgende bestandstypes: PDF, JPG, JPEG, PNG en Word. U kan dus ook foto’s van uw bewijsstukken toevoegen.

Aan een van de LEZ-automaten

U vindt de LEZ-automaten in de lage-emissiezone:

 • In de ondergrondse NMBS-parking (kant Kievitplein – inrit via Van Immerseelstraat) onder het Centraal Station aan de uitrit op -1.
 • In de ondergrondse Parkindigo-Parking Nationale Bank aan de uitrit op -1.
 • In de ondergrondse Parkindigo-Parking Groenplaats aan de uitrit op -1.

Buiten de lage-emissiezone:

 • In de shop van het Q8 tankstation in Ranst langs de E313 richting Antwerpen. De automaat bevindt zich links aan de ingang van de shop, tegen de Panos-corner.
 • Rechts bij de ingang van de Mediamarkt in Wilrijk (Langs de A12, in de Kernenergiestraat 56, Wilrijk).
 • Links bij de ingang van tankstation Esso, Vogelzanglaan 15 Antwerpen.
 • Rechts bij de ingang (straatkant) van McDonalds Merksem, Lambrechtshoekenlaan 1 Antwerpen.
 • In de McDonalds van Zwijndrecht, Pastoor Coplaan 116, 2070 Zwijndrecht.


Volg voor uw aankoop dezelfde werkwijze als hierboven bij de online aankoop beschreven is.

Betaling

 • Kies de gewenste startdatum van uw toelating (de datum moet minstens één dag in de toekomst liggen).
 • Kies of u online wil betalen of per overschrijving. Een online betaling moet onmiddellijk gebeuren. Bij een overschrijving ontvangt u een e-mail met de gegevens voor de overschrijving.

Vul uw aanvraag steeds volledig in en doorloop ze tot het einde. U ontvangt een e-mail met een samenvatting en de status van uw aanvraag. Hebt u geen mail ontvangen? Kijk dan zeker in de SPAM-inbox. Staat de mail ook daar niet in? Dan is er iets fout gelopen. Probeer het opnieuw of contacteer ons LEZ callcenter op 03 338 38 18.

Hulp bij de aanvraag van een toelating tegen betaling

Hebt u hulp nodig bij het invullen van een aanvraag of hebt u geen computer? Contacteer ons via het contactformulier of maak een afspraak bij één van de stadsloketten. Dat kan online (kies 'verkeer en parkeren') of telefonisch, op het nummer 03 22 11 333. Zorg ervoor dat u al uw voertuigpapieren en bewijsstukken meeneemt.

Betaling

Aan de stadsloketten kan u cash betalen tot een maximumbedrag van 299 euro. Hogere bedragen kan u enkel betalen met een bankkaart.

Wat moet ik doen wanneer mijn nummerplaat of andere gegevens met betrekking tot mijn toelating, registratie of vrijstelling wijzigen?

Wanneer u uw voertuig doorverkoopt en/of de nummerplaat wijzigt, dient het voertuig met de nieuwe nummerplaat opnieuw geregistreerd te worden of moet er een nieuwe toelating gekocht worden. Toelatingen, registraties of vrijstellingen zijn, zoals vermeld in artikel 4.3 van het Gemeentelijk reglement lage-emissiezone Antwerpen, niet overdraagbaar.