Registreer uw voertuig gratis

Via de registratietool kan u uw voertuig registreren. Welke voertuigen in aanmerking komen voor een registratie, vindt u op de pagina ‘Welke voertuigen moet u registreren?’. De registratie is eenmalig en gratis.

Opgelet, sommige commerciële bedrijven (bv. Green Zone) bieden tegen betaling aan om uw voertuig in orde te brengen voor de Antwerpse lage-emissiezone en voorzien een sticker voor hun klanten. Stad Antwerpen heeft niets te maken met deze service. Via deze website van stad Antwerpen kan u zelf uw voertuig registeren of een toelating aankopen zonder extra administratieve kosten.

Wanneer moet u uw voertuig registreren?

 • Als u de zone binnenrijdt zonder registratie, kan u uw voertuig registreren tot 24 uur na het binnenrijden van de zone. Let op: een betalende toelating moet u kopen ten laatste 1 dag voor u de LEZ binnenrijdt. 
 • De gemiddelde verwerkingstijd van uw aanvraag is 10 dagen. Daarom gebeurt de controle ook 10 dagen nadat u de LEZ binnenrijdt. 
 • Bij verkeerde of ontbrekende bewijsstukken kan uw aanvraag afgekeurd worden. Dan kan u toch een boete krijgen. Doe de registratie dus best op voorhand.
 • Als u de registratie doet nadat u een geldboete hebt ontvangen, zal u de boete toch moeten betalen.
 • De registratie is eenmalig en geldig tot de verstrenging van de normen vanaf 1/1/2020.

Welke documenten hebt u nodig om uw voertuig te registreren?

 • Europees gelijkvormigheidsattest
 • Inschrijvingsbewijs van het voertuig
 • Bewijsstukken afhankelijk van uw situatie

Online registratie

De snelste manier om uw voertuig te registreren, is via de online registratietool (ook terug te vinden rechts op deze pagina).

 1. Neem uw inschrijvingsbewijs bij de hand.
 2. U kan u aanmelden bij de online tool met:
  • uw A-profiel. Met een A-profiel hoeft u niet steeds dezelfde gegevens in te vullen. U krijgt toegang tot het e-loket van stad Antwerpen waarin u al uw aanvragen terugvindt. In de registratietool kan u via ‘Aanvraag indienen met A-profiel’ een A-profiel aanmaken.
  • of door twee keer uw e-mailadres in te vullen.
 3. Voer uw volledige nummerplaat en datum van eerste inschrijving in (te vinden onder categorie ‘B’). Met die gegevens zal uw voertuig in de LEZ-databank opgezocht worden. Vul dus zeker de juiste gegevens in. 
 4. De controle in de LEZ-databank wordt gedaan voor de dag waarop u zich aanmeldt. Als u op dat moment nog een geldige registratie hebt, zal de tool u melden dat u de LEZ mag binnenrijden tot de einddatum van de registratie. Om toch een nieuwe registratie aan te vragen, kan u verder gaan met de knop ‘Volgende’.
 5. Doorloop alle stappen. Vul de gegevens in zoals genoteerd op uw inschrijvingsbewijs om een correct antwoord te krijgen. Enkel de informatie vermeld op uw inschrijvingsbewijs is bekend bij stad Antwerpen en DIV. Als er bijkomende informatie of bewijsstukken nodig zijn om uw aanvraag te beoordelen, moet u die zelf toevoegen.
 6. Voeg zeker alle bewijsstukken toe die de registratietool u vraagt. Dat kan met volgende bestandstypes: PDF, JPG, JPEG, PNG en Word. U kan dus ook foto’s van uw bewijsstukken toevoegen.

Vul uw aanvraag steeds volledig in en doorloop ze tot het einde. U ontvangt een e-mail met een samenvatting en de status van uw aanvraag. Hebt u geen mail ontvangen? Kijk dan zeker in de SPAM-inbox. Staat de mail ook daar niet in? Dan is er iets fout gelopen. Probeer het opnieuw of contacteer ons LEZ callcenter op 03 338 38 18.

Registratie aan een van de LEZ-automaten

U kan uw voertuig ook registreren aan een van de LEZ-automaten

In de lage-emissiezone:

 • In de ondergrondse NMBS-parking (kant Kievitplein – inrit via Van Immerseelstraat) onder het Centraal Station aan de uitrit op -1.
 • In de ondergrondse Parkindigo-Parking Nationale Bank aan de uitrit op -1.
 • In de ondergrondse Parkindigo-Parking Groenplaats aan de uitrit op -1.

Buiten de lage-emissiezone:

 • In de shop van het Q8 tankstation in Ranst langs de E313 richting Antwerpen. De automaat bevindt zich links aan de ingang van de shop, tegen de Panos-corner.
 • Rechts bij de ingang van de Mediamarkt in Wilrijk (Langs de A12, in de Kernenergiestraat 56, Wilrijk).
 • Links bij de ingang van tankstation Esso, Vogelzanglaan 15 Antwerpen
 • Rechts bij de ingang (straatkant) van McDonalds Merksem, Lambrechtshoekenlaan 1 Antwerpen.
 • In de McDonalds van Zwijndrecht, Pastoor Coplaan 116, 2070 Zwijndrecht.

Volg voor de registratie dezelfde werkwijze zoals hierboven bij de online registratie is beschreven.

Hulp bij registratie

Hebt u hulp nodig bij het invullen van een aanvraag of hebt u geen computer? Contacteer ons via het contactformulier of maak een afspraak bij één van de stadsloketten. Dat kan online  (kies 'verkeer en parkeren') of telefonisch, op het nummer 03 22 11 333. Zorg ervoor dat u al uw voertuigpapieren en bewijsstukken meeneemt.

Wat moet ik doen wanneer mijn nummerplaat of andere gegevens met betrekking tot mijn toelating, registratie of vrijstelling wijzigen?

Wanneer u uw voertuig doorverkoopt en/of de nummerplaat wijzigt, dient het voertuig met de nieuwe nummerplaat opnieuw geregistreerd te worden of moet er een nieuwe toelating gekocht worden. Toelatingen, registraties of vrijstellingen zijn, zoals vermeld in artikel 4.3 van het Gemeentelijk reglement lage-emissiezone Antwerpen, niet overdraagbaar