Voor welke voertuigen kan u een toelating tegen betaling kopen?

Sommige voertuigen zonder de vereiste euronorm mogen de LEZ toch binnen tegen betaling. Dankzij deze overgangsmaatregel hebben bestuurders van deze voertuigen tijd om uit te kijken naar een alternatief. U kan een toelating aanvragen voor een dag (geldig tot 6 uur de volgende ochtend), een week, een maand, drie maanden, zes maanden of een jaar.

Overzicht

Voor volgende voertuigen kan u een toelating tegen betaling aanvragen voor de periode tot en met 31/12/2019.:

Voor voertuigen met voertuigcategorie T (land-of bosbouwtrekkers) is geen overgangsmaatregel voorzien zoals bij dieselwagens. Enkel voertuigen uit deze categorie die ouder zijn dan 40 jaar kunnen een toelating tegen betaling aanvragen.

Opgelet: vanaf 1/1/2020 gelden er strengere toelatingsvoorwaarden voor de LEZ. Lees hier meer over de normen en de toelatingen tegen betaling die gelden vanaf 1/1/2020.

Tarieven

  • Er zijn 3 soorten tarieven voor een toelating tegen betaling: gewoon, verlaagd en verhoogd. De tarieven verschillen per voertuigcategorie.
  • De tarieven gelden voor de periode tot 2020 (dus tot en met 31 december 2019). 

Hier vindt u het overzicht van de tarieven per voertuigcategorie voor de periode tot en met 31/12/2019. 

Lees hier voor welke voertuigen u een toelating kan kopen voor de periode na 2020.

Wanneer en hoe kan u uw toelating aanvragen?

Vraag de toelating tijdig aan, ten laatste 1 dag voor u de LEZ binnenrijdt. Zo verzekert u zich dat u bij de controle op de lijst van toegelaten voertuigen staat. 

 Voor de periode na 2020 kan u een toelating aanvragen vanaf september 2019.

Lees hier hoe u een toelating kan kopen.