Overzicht tarieven toelating tegen betaling

Sommige voertuigen zonder de vereiste euronorm mogen de LEZ toch binnen tegen betaling. U leest hier hoe u een toelating tegen betaling kan aanvragen.
 
Opgelet: onderstaande tarieven zijn geldig tot en met 31/12/2019. Vanaf 1/1/2020 verstrengen de toelatingsvoorwaarden en veranderen de tarieven voor toelating tegen betaling. Lees hier wat er verandert vanaf 2020.

Drie soorten tarieven

Er zijn drie soorten tarieven voor een toelating tegen betaling: gewoon, verlaagd en verhoogd. De tarieven hieronder gelden tot en met 31 december 2019. De tarieven voor de volgende periodes moeten nog worden vastgesteld.
Toelatingen die starten in 2019 kunnen maximaal lopen tot 31/12/2019, omdat vanaf 1/1/2020 de strengere toelatingsvoorwaarden ingaan. Als een langere toelatingsperiode wordt aangeboden tijdens de aankoop van een toelating, dan is dit voordeliger dan de aankoop van meerdere aansluitende kortere periodes.
 
Een voorbeeld: als u voor uw voertuig (categorie M1) een toelating diesel Euro 3 voor één jaar koopt die op 1/2/2019 start, dan is de einddatum 31/12/2019. Een jaartoelating (€ 350,00) met start op 1/2/2019 is voordeliger voor de resterende periode dan aansluitende toelatingen van 6 maanden (€ 180,00) + 3 maanden (€ 100,00) + 2 maal 1 maand (2x€ 45,00) = € 370,00. 

Zodra het tarief van een langere toelatingsperiode duurder is dan de aankoop van meerdere aansluitende toelatingen, kan u dit tarief niet meer kiezen.

Gewoon tarief

 • dieselvoertuigen met euronorm 3 zonder roetfilter
 • dieselvoertuigen met euronorm 2
  • voor toezicht, controle en onderhoud van infrastructuur en installaties van algemeen belang
  • voor noodsituaties of reddingsoperaties in opdracht van brandweer, politie, enz.

Verlaagd tarief

 • dieselvoertuigen met euronorm 3 zonder roetfilter:
  • voor inwoners van de LEZ die een verhoogde tegemoetkoming krijgen,
  • voor toezicht, controle en onderhoud van infrastructuur en installaties van algemeen belang,
  • voor noodsituaties of reddingsoperaties in opdracht van brandweer, politie, enz.
 • voertuigen ouder dan 40 jaar.
Het is niet mogelijk om een toelating voor één dag te kopen wanneer u van een verlaagd tarief geniet. 

Verhoogd tarief

 • dieselvoertuigen met euronorm 2, voor marktvoertuigen met verkoop- en motorgedeelte in één stuk (enkel voertuigen zonder trekker).
Al deze toelatingen tegen betaling gelden voor voertuigcategorie M en N. Enkel de toelating voor voertuigen ouder dan 40 jaar, geldt ook voor voertuigcategorie T.

Prijs afhankelijk van voertuigcategorie

Hoeveel een toegang tegen betaling kost, hangt ook af van de voertuigcategorie. De juiste categorie van uw voertuig staat in principe op uw inschrijvingsbewijs (vak J). 

Personenvervoer (voertuigcategorie M)

De prijs voor een toelating tegen betaling hangt bij personenvervoer af van de grootte van het voertuig. Of een voertuig in aanmerking komt voor het gewone of het verlaagde tarief leest u hierboven. 

 

Goederenvervoer (voertuigcategorie N)

De prijs voor een toelating tegen betaling hangt bij goederenvervoer af van het gewicht van het voertuig. Of een voertuig onder het gewone, verlaagde of verhoogde tarief valt leest u hierboven.
 

 

Landbouwvoertuigen (voertuigcategorie T) 

Voor land- of bosbouwtrekkers is geen overgangsmaatregel voorzien zoals bij dieselwagens. Voertuigen uit deze categorie die ouder zijn dan 40 jaar, kunnen de LEZ binnen met een toelating tegen verlaagd tarief.