Projectoproep 2016: geselecteerde projecten

De eerste projectoproep vond plaats in het najaar 2016. Uit de verschillende inzendingen heeft een onafhankelijke jury vervolgens tien projecten geselecteerd. De jury bestond uit vertegenwoordigers van het VIM, het VIL en de Verkeersonderneming Rotterdam. 

1. Avantida – DepotX lanceert een op het internet gebaseerde oplossing om alternatieve ‘drop-off/pick-up’-locaties buiten Antwerpen aan te vragen voor lege zeecontainers. Op deze manier kan vrachtvervoer in de knelpuntzones verminderd worden.

2. Blue Line Logistics zet in op een modal shift door een innovatieve binnenvaartoplossing, Pallet Shuttle Barges, en het gebruik van (tijdelijk) onbenutte capaciteit op overslagkades in de stad.

3. Plastiek Van Wauwe, handelaar in kunststofmaterialen voor bouw en industrie, creëert een extra afhaalpunt in Schoten. Daardoor kunnen klanten de knelpuntzone Deurne vermijden, in het bijzonder de oversteek van het Albertkanaal.

4. Plastiek Van Wauwe creëert ook een extra afhaalpunt in de zuidrand van Antwerpen. Daardoor kunnen klanten die uit het zuiden komen drukke zones vermijden.

5. Cloudbike gaat met ‘Bikesharing on a cloud’ een vloot van 300 deelfietsen aanbieden via een smartphoneapplicatie. Dit systeem zal aanvullend zijn op het bestaande Velo-aanbod.

6. Jobruil.be is een uniek platform dat via een geavanceerde database werknemers met dezelfde vaardigheden en interesses aan elkaar linkt. Werknemers kunnen vervolgens hun job ruilen en zo dichterbij huis gaan werken.

7. Mellowcabs zijn compacte elektrische voertuigen die op strategische plaatsen worden ingezet om de eerste of laatste kilometers van pendelaars of bezoekers op te vangen.

8. Taxistop wil een uitbreiding van het carpool.be-platform uitrollen in 5 pilootbedrijven in de Antwerpse haven. Dit zorgt voor een uitbreiding van de databank en zo kan een groot aantal extra carpoolmatches gemaakt worden.

9. BAAV – Met de kantoorbus kunnen werknemers tijdens hun woon-werkverplaatsing al werken. De pendeltijd wordt dan werktijd. 

10. B2Bike – Bike2Go is een laagdrempelig systeem voor bedrijven om elektrische dienstfietsen aan te bieden aan hun werknemers. Daardoor zijn werknemers minder afhankelijk van een wagen voor dienstverplaatsingen.