Projectoproep MaaS: geselecteerde projecten

Slim naar Antwerpen heeft zeven projecten rond Mobility-as-a-Service (MaaS) geselecteerd die in de nabije toekomst uitgerold zullen worden en ondersteuning krijgen van de stad Antwerpen. De projecten kaderen binnen de MaaS-projectoproep die eerder dit jaar gelanceerd werd. De stad ging hiermee op zoek naar projecten die bijdragen aan een betere koppeling tussen mobiliteitsaanbieders en MaaS-providers. 

Wat is MaaS?

In Antwerpen is er een grote verscheidenheid aan mobiliteitsoplossingen beschikbaar. Dit maakt dat gebruikers veel keuze hebben, maar ook dat het soms een onduidelijk geheel wordt. Het concept MaaS wil dit vergemakkelijken door verschillende mobiliteitsoplossingen aan te bieden in één app. De eindgebruiker krijgt dan via een MaaS-app toegang tot openbaar vervoer, deelfietsen, -scooters, -auto’s en –steps, taxidiensten, DeWaterbus, parkeerfaciliteiten en laadinfrastructuur.

Dergelijke apps bestaan al, maar voor veel mobiliteitsaanbieders is het niet eenvoudig om zich digitaal met elkaar te verbinden. Met de MaaS-projectoproep wil de stad haar mobiliteitspartners helpen met het verhogen van hun connectiviteit en samenwerking, via een gerichte financiële en inhoudelijke ondersteuning. 

Geselecteerde projecten

De MaaS-projectoproep werd gelanceerd op 25 januari 2019. Projectvoorstellen konden ingediend worden tot uiterlijk 22 maart 2019.

Een onafhankelijk jury van externe experts toetste de ingediende projecten af aan het voorgestelde beoordelingskader. Bij de selectie werd ook rekening gehouden met de maatschappelijke meerwaarde van de projecten. Er werden in totaal 15 projectvoorstellen ingediend waarvan de jury 7 projecten selecteerde voor verdere ondersteuning van Slim naar Antwerpen. De geselecteerde projecten krijgen maximaal 50.000 euro financiële ondersteuning en kunnen rekenen op begeleiding op maat door het projectteam van Slim naar Antwerpen. 

1. Integratie Scooty in MaaS-app Pickaway

Scooty wil zijn mobiliteitsdiensten op alle MaaS-applicaties kunnen aanbieden. Om deze integratie te ontwikkelen, zal Scooty binnen dit project samenwerken met Pikaway. 

2. Integratie Cambio autodelen in MaaS-app Olympus Mobility

Met dit project wil Cambio alle reservatie-gerelateerde handelingen integreren in de MaaS-app Olympus Mobility en KBC mobile (via Olympus plugin). Hierdoor kan Cambio als deeloplossing via MaaS-platformen aangeboden worden aan de eindgebruiker.

3. Parking as a Smart Service in MaaS

Dit project omvat de volledige integratie van de Q-Park Parking in de Pikaway MaaS-applicatie. Deze integratie zal het mogelijk maken om de parkeerervaring (gebaseerd op nummerplaatherkenning en automatische betalingen) in combinatie met slimme reisassistentie van Pikaway naadloos te integreren en te gebruiken. Dit zal gefaciliteerd worden door Cegeka die optreedt als technologie-integrator.

4. Carpooling als onderdeel van MaaS

Carpoolen is een interessante oplossing die misschien niet altijd gemakkelijk te gebruiken is. Dit project zorgt voor de integratie van de carpool.be-applicatie in het groeiende MaaS-platform van Olympus Mobility, om zo carpoolen tussen werknemers beter te faciliteren. 

5. Slimme mobiliteitsvouchers

Dit project wil bezoekers, bewoners en pendelaars aanmoedigen om duurzame vervoersmiddelen te gebruiken. Het ‘Gift2Give’s open CitiZen’ platform wil mobiliteitsvouchers aanbieden, zowel fysiek als digitaal via apps en websites.

6. Tranzer – Slim naar Antwerpen

Tranzer is een bestaande MaaS-applicatie met meer dan 50.000 actieve gebruikers, actief in Nederland en binnenkort in Australië, België en Italië. Ze beschouwen Antwerpen als een vooruitstrevende stad op gebied van mobiliteit en een springplank naar de rest van Vlaanderen. 

7. Antwerp off-street Parking-as-a-Service

Dit project wil het mogelijk maken om autobestuurders via een centrale parkeerhub (ontwikkeled door Be-Mobile) zorgeloos binnen en buiten te laten rijden en mobiel te betalen in zoveel mogelijk Antwerpse off-street parkings. Dit project houdt ook een actieve participatie in van zo veel mogelijk commerciële parkeerexploitanten die actief zijn in Antwerpen.