Een waaier aan mogelijkheden met het mobiliteitsbudget

Bent u ook op zoek naar de beste manier om uw werknemers duurzaam en vlot door de drukke spits te loodsen? Vanaf 1 maart 2019 hebt u als werkgever daarvoor een nieuw instrument in handen. Met het mobiliteitsbudget kunnen werknemers een bedrijfswagen combineren met een waaier aan andere vervoersmiddelen.

39b49179-e9a2-418a-8442-ae07ba172047

Hoe werkt het?

Het mobiliteitsbudget is er specifiek voor werknemers die hun bedrijfswagen inruilen voor een kleiner, milieuvriendelijker exemplaar. Ze kunnen er ook voor kiezen om hun bedrijfswagen volledig in te leveren. 

Het vrijgekomen budget kunnen de werknemers vrij besteden aan andere vervoersmiddelen, afhankelijk van hun persoonlijke situatie. De hoogte van het budget hangt af van de ‘total cost of ownership’ van hun huidige wagen. Dat is de financieringskost van de wagen plus alle andere kosten zoals brandstof, verzekeringen, CO2-solidariteitsbijdragen en niet-aftrekbare BTW.

Het nieuwe systeem heeft heel wat voordelen voor werkgevers én werknemers. Hieronder staan ze voor u op een rijtje.

1. Combineren is mogelijk

Bij het bestaande ‘cash for cars’-systeem moeten werknemers hun bedrijfswagen volledig opgeven. Het mobiliteitsbudget laat daarentegen toe om een (milieuvriendelijke) bedrijfswagen te combineren met een reeks andere vervoersmiddelen. 

2. De werkgever houdt de touwtjes in handen

Als werkgever kan u zelf kiezen of u het mobiliteitsbudget aanbiedt en onder welke voorwaarden. U kan bijvoorbeeld bepalen dat werknemers pas in aanmerking komen als hun huidige leasecontract afloopt.

3. Werknemers zijn vrij om in te stappen

Werknemers zijn niet verplicht om het mobiliteitsbudget te aanvaarden. Ze kunnen er ook voor kiezen om hun huidige bedrijfswagen te behouden.

4. Veel mogelijkheden

Een werknemer kan het mobiliteitsbudget vrij besteden aan openbaar vervoer, inclusief DeWaterbus. Maar ook aan een eigen milieuvriendelijk vervoersmiddel zoals een elektrische step of een vouwfiets, of een deelsysteem van bijvoorbeeld fietsen of auto’s. Ook taxi’s komen in aanmerking, net als privaat georganiseerd vervoer; denk bijvoorbeeld aan een kantoorbus.

Zelfs dichter bij het werk gaan wonen kan worden beloond. Werknemers die binnen een straal van 5 km van hun werk wonen, kunnen de huishuur of de interesten op hun hypothecaire lening financieren met het mobiliteitsbudget.

Het saldo dat aan het eind van het jaar overblijft, krijgt de werknemer uitbetaald in cash. 

5. Voordelige fiscaliteit

Op het budget dat werknemers besteden aan duurzaam vervoer betalen ze geen belastingen of socialezekerheidsbijdragen. Op het restsaldo in cash moeten ze enkel een socialezekerheidsbijdrage betalen. Voor de nieuwe bedrijfswagen gelden de gewone fiscale tarieven voor bedrijfswagens.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Enkel werkgevers die al minstens 3 jaar bedrijfswagens aanbieden kunnen het systeem toepassen. 
  • De werknemer moet in de laatste 3 jaar minstens 1 jaar een bedrijfswagen gehad hebben of daarvoor in aanmerking zijn gekomen, waaronder de laatste 3 maanden. 
  • De minimumtermijnen gelden niet voor nieuwe werknemers en startende werkgevers.
  • De nieuwe bedrijfswagen mag niet meer CO2 uitstoten dan 105 gram per kilometer in 2019. In 2020 is dat nog maar 100 gram, vanaf 2021 is de uitstootnorm 95 gram per kilometer.

 

Op de hoogte blijven? Schrijf u dan snel in op onze nieuwsbrief.