Hoe geraakt u vlot op de Ronde van Vlaanderen 1 april?

Op zondag 1 april 2018 vindt de 102de Ronde van Vlaanderen plaats. Een hoogdag voor menig wielerliefhebber. Wilt u vlot in Antwerpen geraken om het startschot niet te missen? Hieronder vindt u de nodige tips.

Gepost op 09/03/2018
7ab62653-337f-4c72-aaf3-532685417290

Op zaterdag 31 maart 2018 rond 7 uur start We Ride Flanders, de cyclotocht voor wielertoeristen, op de Scheldekaaien, ter hoogte van het Steenplein. Vanaf daar rijden de renners naar de Brouwersvliet om via de Waaslandtunnel richting Oudenaarde te rijden. Op zondag 1 april start de Ronde van Vlaanderen voor profrenners aan het Steen om 10.30 uur.

Komt u te voet?

De start van de Ronde van Vlaanderen ligt langs de Scheldekaaien aan het Steenplein en op de Grote Markt. Vanuit het centrum is deze zone te voet bereikbaar via de Suikerrui, Meir en Nationalestraat.

Komt u met de fiets?

Komt u met de fiets naar de start van de Ronde van Vlaanderen, dan kan u uw fiets parkeren in een van de bewaakte tijdelijke fietsenstallingen. De fietsenstallingen vindt u op de Scheldekaaien ter hoogte de Cruiseterminal en op Linkeroever aan de ingang van de voetgangerstunnel en het ponton van het Sint-Annaveer.

Komt u met een Velo-fiets, hou er dan rekening mee dat door het afsluiten van het parcours de bevoorrading of het leeghalen van de Velo-stations in de omgeving van de startzone belemmerd kan worden.

Komt u met het openbaar vervoer?

Tram en bus

Neem de tram of bus naar een van de haltes in de buurt van de Scheldekaaien of de Grote Markt. Meer informatie over de dienstregeling en de reisweg vindt u hier. De dichtstbijzinde haltes zijn Groenplaats, Brouwersvliet en Melkmarkt.

Koop voor u op de bus of de tram stapt een M-ticket via de app van De Lijn. Een M-ticket kost €1,8 en is 1 uur geldig. Of SMS “DL” naar 4884. U ontvangt een bevestiging en een sms-ticket. Dit SMS-ticket is 1 uur geldig op alle trams en bussen van De Lijn en kost €2,15.

Let op: De reisweg van bus   en tramlijnen   en   is licht gewijzigd naar aanleiding van de Ronde. 

Trein

Neem de trein tot Antwerpen-Centraal. Vanuit Antwerpen-Centraal kan u via de De Keyserlei, de Meir en de Groenplaats naar de Grote Markt en de Scheldekaaien wandelen (ongeveer 20 minuten wandelen). In Antwerpen-Centraal kan u ook de premetro lijn     of   nemen tot aan de Groenplaats. Van daaruit kan u te voet verder naar de evenementenzone.

Bezoekers vanuit Oost- en West-Vlaanderen kunnen afstappen in het station Antwerpen-Zuid. In Antwerpen-Zuid kan u tram    nemen naar de Groenplaats.

In het weekend biedt de NMBS een speciaal weekendbiljet aan. Hiermee krijgt u een korting van 50% op uw treinticket. Per betalende reiziger reizen 4 kinderen onder de 12 jaar gratis mee. 

Komt u met de boot?

Van Linkeroever kan u snel en gemakkelijk naar Rechteroever met het Sint-Annaveer. Het veer is gratis en vertrekt vanaf het ponton op Linkeroever in de Thonetlaan. Speciaal voor de Ronde van Vlaanderen zal het veer beginnen varen vanaf 07u15. Let op: Tussen 10u00 en 11u15 is er geen vaardienst mogelijk. Meer informatie over het Sint-Annaveer vindt u hier.

Neem DeWaterbus vanuit Hemiksem of Kruibeke naar de startzone aan het Steenplein te Antwerpen. Of combineer het traject met de veerdiensten Hoboken-Kruibeke en Bazel-Hemiksem.
DeWaterbus vaart speciaal voor de Ronde van Vlaanderen vanaf 6u30. Een ritje heen en terug kost €5 en is te koop aan boord van DeWaterbus. Meer informatie omtrent DeWaterbus vindt u hier.

Komt u met de auto?

Laat uw auto achter op een park and ride en neem de tram tot aan halte Groenplaats, Brouwersvliet of Melkmarkt. 

  P+R Merksem - P+R Melsele (halte Groenplaats)

  P+R Linkeroever - Wijnegem (halte Groenplaats) 

  P+R Linkeroever - Silsburg (halte Groenplaats)                                                           

  P+R Linkeroever - P+R Boechout (halte Groenplaats) 

  P+R Schoonselhof - Wijnegem (aan halte Zuid overstappen op tram   tot aan halte Groenplaats)

Of neem vanaf de P+R de (Velo-) fiets en rij zo naar de startzone. Stippel uw route uit via de website van Fietsnet

De belangrijkste afgesloten straten op zaterdag 31 maart 

 • De Waaslandtunnel van 6 tot 10 uur.
 • Charles de Costerlaan (tussen de August Vermeylenlaan en de Thonetlaan) van 6.30 tot 9 uur.
 • De Thonetlaan (tussen Charles de Costerlaan en de Beatrijslaan, en de marktzone op Frederik van Eedenplein) van 6.30 tot 9 uur.
 • De Beatrijslaan (kant met even huisnummers, van het Frederik van Eedenplein tot het Galgenweel) van 6.30 tot 9 uur.
 • Het volledige stuk Beatrijslaan (van Galgenweellaan tot Burcht) van 6.30 tot 9 uur. 
 • De Scheldekaaien (tussen Scheldestraat en Brouwersvliet) van 6 tot 9 uur.

De belangrijkste afgesloten straten op zondag 1 april

 • De Waaslandtunnel 9 tot 11.30 uur.
 • De Beatrijslaan (even huisnummers, van het Frederik van Eedenplein tot het Galgenweel) van 10 tot 11 uur. 
 • Het volledige stuk Beatrijslaan (van Galgenweellaan tot Burcht) van 10 tot 11 uur. 
 • De Halewijnlaan (kant met oneven huisnummers) van 10 tot 11 uur.
 • De Blancefloerlaan (kant met even huisnummers) van 10 tot 11 uur.
 • De Scheldekaaien van zaterdag 23.59 tot zondagmiddag 14 uur.

Woont u in de buurt?

Tijdens het weekend van de Ronde van Vlaanderen geldt er op bepaalde plaatsen een parkeerverbod. Woont u langs het parcours, houd er dan rekening mee dat u op zaterdag 31 maart tussen 6.30 en 9 uur en op zondag 1 april tussen 10 en 11 uur niet met uw wagen van en naar uw woning kan rijden. Het is niet mogelijk om het parcours te kruisen.

Woont u in het noorden van de stad, hou er dan rekening mee dat de Kattendijkbrug vanaf dit weekend  afgesloten is. 

U kan ook de aanvullende informatie voor Linkeroever en Rechteroever raadplegen.