Ronde van Vlaanderen: hoe geraakt u vlot ter plaatse

Tijdens het weekend van 6 en 7 april staat Antwerpen helemaal in het teken van de Ronde van Vlaanderen. U kan best te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar Antwerpen komen. Komt u met de auto, dan raden we u aan om op één van de P+R's aan de rand van de stad over te stappen.

146d428e-1fe5-4143-953b-70e5b54f73e9

Op zaterdag 6 april 2019 rond 7 uur start We Ride Flanders, de cyclotocht voor wielertoeristen, op de Scheldekaaien, ter hoogte van het Steenplein. Vanaf daar rijden de renners naar de Brouwersvliet via de Waaslandtunnel de stad uit. Op zondag 7 april start de Ronde van Vlaanderen voor profrenners aan het Steen om 10.30 uur. U kan de multimodale routeplanner van Slim naar Antwerpen via computer of app gebruiken om het slimste reisadvies uit te stippelen.

Komt u te voet?

De start van de Ronde van Vlaanderen ligt langs de Scheldekaaien aan het Steenplein en op de Grote Markt. Vanuit het centrum is deze zone te voet bereikbaar via de Suikerrui, Meir en Nationalestraat. Als u van Linkeroever komt dan kan u de roltrappen van de Voetgangerstunnel uitzonderlijk vroeger vroeger nemen, zaterdag vanaf 6 uur en zondag vanaf 7 uur.

Komt u met de fiets?

Komt u met de fiets naar de start van de Ronde van Vlaanderen, dan kan u uw fiets parkeren in een van de tijdelijke fietsenstallingen. De fietsenstallingen vindt u op de Scheldekaaien ter hoogte de Cruiseterminal en aan het Steenplein. Op het fietspad van de Scheldekaaien zullen stewards staan om alles in goede banen te leiden.

Stippel uw route op voorhand uit met de handige Antwerpse fietskaart. Pendelen naar de locatie kan eenvoudig met de (deel)fiets of deelscooter. Komt u met een Velo-fiets, hou er dan rekening mee dat door het afsluiten van het parcours de bevoorrading of het leeghalen van de Velo-stations in de omgeving van de startzone belemmerd kan worden, voornamelijk aan de Grote Markt, Groenplaats en de Scheldekaaien.

Komt u met het openbaar vervoer?

Tram en bus

Neem de tram of bus naar een van de haltes in de buurt van de Scheldekaaien of de Grote Markt. Meer informatie over de dienstregeling en de reisweg vindt u hier. De dichtstbijzinde haltes zijn Groenplaats, Brouwersvliet en Melkmarkt.

Koop voor u op de bus of de tram stapt een M-ticket via de app van De Lijn. Een M-ticket kost €1,8 en is 1 uur geldig. Of SMS “DL” naar 4884. U ontvangt een bevestiging en een sms-ticket. Dit SMS-ticket is 1 uur geldig op alle trams en bussen van De Lijn en kost € 2,15.

De reisweg van enkele bus- en tramlijnen is op 7 april gewijzigd naar aanleiding van de Ronde. Tram   rijdt tot aan Sint-Pietersvliet en tram   kan niet draaien op de Groenplaats waardoor de tram een aangepast traject volgt via de Schoenmarkt. Bus   blijft tijdens de afsluiting van de Waaslandtunnel pendelen tussen IGLO en Hof Ter Schelde. Meer info vindt u op de website van De Lijn.

Trein

Neem de trein tot Antwerpen-Centraal. Vanuit Antwerpen-Centraal kan u via de De Keyserlei, de Meir en de Groenplaats naar de Grote Markt en de Scheldekaaien wandelen (ongeveer 20 minuten wandelen). In Antwerpen-Centraal kan u ook de premetro lijn  ,  ,   of   nemen tot aan de Groenplaats. Van daaruit kan u te voet verder naar de evenementenzone.

Bezoekers vanuit Oost- en West-Vlaanderen kunnen afstappen in het station Antwerpen-Zuid. In Antwerpen-Zuid kan u tram   nemen naar de Groenplaats.

In het weekend biedt de NMBS een speciaal weekendbiljet aan. Hiermee krijgt u een korting van 50% op uw treinticket. Per betalende reiziger reizen 4 kinderen onder de 12 jaar gratis mee. 

Komt u met de boot?

Van Linkeroever kan u snel en gemakkelijk naar Rechteroever met het Sint-Annaveer. Het veer is gratis en vertrekt vanaf het ponton op Linkeroever in de Thonetlaan. Meer informatie over het Sint-Annaveer vindt u hier.

Neem DeWaterbus naar het Steenplein te Antwerpen. Of combineer het traject met de veerdiensten Hoboken-Kruibeke en Bazel-Hemiksem. Een ritje heen en terug kost € 5 en is te koop aan boord van DeWaterbus. Meer informatie over DeWaterbus vindt u hier.

Komt u met de auto?

Wie met de wagen tot aan de start- en aankomstzone wilt rijden, moet er rekening mee houden dat het terrein in de lage-emissiezone van Antwerpen ligt. Alle informatie over de lage-emissiezone vindt u op onze website. Zondag is het ook koopzondag in Antwerpen en dus extra druk. Laat uw auto achter op een Park and Ride en neem de tram rechtstreeks of met een overstap tot aan halte Groenplaats, Brouwersvliet of Melkmarkt. Wie zich parkeert op één van de negen Park and Rides in en rond Antwerpen kan via een tijdelijke actie één gratis m-ticket van De Lijn per dag krijgen. U vraagt het ticket aan via de 4411-app van Be-Mobile. Of neem vanaf de P+R de (Velo-) fiets en rij zo naar de startzone. Stippel uw route uit via de website van Fietsnet

Houd ook rekening met werken aan het op-en afrittencomplex van Merksem. De Groenendaallaan en P+R Kinepolis zijn moeilijk bereikbaar. Maak daarom gebruik van P+R Luchtbal aan afrit Ekeren (16).

De parking voor autocars is vanaf vrijdag 5 april 2019 om 00 uur niet bereikbaar tot zondag 7 april 2019 15 uur. Toeristenbussen krijgen een alternatieve parking op de site naast de Siberiastraat.

Woont u in de buurt?

Om alles in goede banen te leiden en de veiligheid voor de bezoekers te garanderen, zijn bepaalde straten tijdens de opbouw, afbraak en het evenement zelf autovrij of geldt er een parkeerverbod. Enkele straten met aangepaste parkeermogelijkheden vindt u in deze infobrief of op de online tool. Houd er rekening mee dat u op zaterdag 6 april tussen 6.30 en 9 uur en op zondag 7 april tussen 10 en 11 uur niet met uw wagen van en naar uw woning kan rijden. U kan ook de aanvullende informatie voor Linkeroever en Rechteroever raadplegen. 

Woont u op de noordelijke zijde of ten noorden van de Brouwersvliet of de Oudeleeuwenrui, dan kan u het Eilandje verlaten via de Aldegondiskaai of de Godefriduskaai.

Op de website van het evenement vindt u meer informatie omtrent het evenement en het parcours.

De belangrijkste afgesloten straten op zaterdag 6 april 

 • De Scheldekaaien tussen de Scheldestraat en Brouwersvliet van 6 uur tot 9 uur.
 • De Waaslandtunnel van 6 uur tot 9 uur.
 • De Charles de Costerlaan tussen de August Vermeylenlaan en de Thonetlaan van 6.30 tot 9 uur.
 • De Thonetlaan, tussen de Charles de Costerlaan en de Beatrijslaan, en de marktzone op het
  Frederik van Eedenplein van 6.30 tot 9 uur.
 • De Beatrijslaan (kant met even huisnummers), van het Frederik van Eedenplein tot het
  Galgenweel van 6.30 tot 9 uur.
 • Het volledige stuk Beatrijslaan van de Galgenweellaan tot Burcht van 6.30 tot 9 uur.

De belangrijkste afgesloten straten op zondag 7 april

 • De Scheldekaaien (Sint-Michielskaai, Plantinkaai, Ernest van Dijckkaai, Jordaenskaai) van zaterdag 6 april op 23.59 uur tot zondag 7 april om 15 uur.
  Hebt u een garage op de Scheldekaaien? Houd er dan rekening mee dat u tijdens deze uren ook niet in en uit uw garage kan met uw wagen.
 • De noordelijke kant van de Brouwersvliet en de Oudeleeuwenrui van 10 uur tot 11 uur. 
 • De Waaslandtunnel van 9 uur tot 11.30 uur.
 • De Beatrijslaan (kant met even huisnummers), van het Frederik van Eedenplein tot het
  Galgenweel van 10 tot 11 uur.
 • Het volledige stuk Beatrijslaan van Galgenweellaan tot Burcht van 10 tot 11 uur.
 • De Halewijnlaan (kant met oneven huisnummers) van 10 tot 11 uur.
 • Op de Blancefloerlaan (kant met even huisnummers) van 10 tot 11 uur.

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf u dan snel in op onze nieuwsbrief.