Slim naar Antwerpen wint Agoria Smart City Award

De stad Antwerpen mocht gisteren de Agoria Smart City Award in ontvangst nemen voor het project Slim naar Antwerpen. De website en app van Slim naar Antwerpen inspireren gebruikers om voor slimme mobiliteit kiezen en laten ze alle alternatieven ontdekken. Het is een belangrijk instrument om meer voertuigen uit de spits te halen en een vlotte bereikbaarheid van de Antwerpse regio te ondersteunen. Dankzij de multimodale routeplanner en de manier waarop data gedeeld worden, is het een geavanceerde tool.

77b11073-c779-4875-b548-9e6a019abe5d

Antwerpen bemachtigt dit jaar de Agoria Smart City Award. Drie andere projecten worden bekroond voor de Smart City Awards in de deelcategorieën Digital, Energy en Living. Het is de vijfde keer dat Agoria de Smart City Awards uitreikt aan steden en gemeenten die investeren in technologische innovaties om het leven van hun inwoners te verbeteren. De jury prijst Slim naar Antwerpen als de meest geavanceerde mobiliteitstool die momenteel beschikbaar is in België. 

Unieke multimodale routeplanner

Slim naar Antwerpen biedt een routeplanner aan die bewoners, pendelaars en bezoekers kunnen raadplegen voor hun verplaatsingen van, naar en in de Antwerpse regio. Deze unieke routeplanner houdt rekening met wegenwerken en omleidingsroutes op het traject en stelt de beste, snelste en slimste route voorop. De multimodale routeplanner van Slim naar Antwerpen combineert trouwens als eerste in zijn soort alle vervoersmiddelen. 

Delen en openstellen van data

Bewoners en bezoekers ontdekken ook via een slimme kaart op het platform de slimste manier om hun auto te laten staan en gebruikt te maken van de verschillende vervoersmiddelen in de stad. Dat kunnen ze via een interactieve kaart, gekoppeld aan stedelijke GIS-kaarten (geografisch informatiesysteem) en realtimedata. In samenwerking met verschillende mobiliteitsaanbieders ligt er ook een sterke focus op het delen en openstellen van data omtrent hun aanbod in Antwerpen. 

Interne monitoringtools

Het platform ‘Slim naar Antwerpen’ bevat verder ook een aantal digitale tools voor intern gebruik. Zo werkt de mobiliteitsdienst met de Traffic Editor. Hiermee worden de werven omgezet naar een vectoriëel formaat dat leesbaar is voor routeplanners. Een tweede tool voor intern gebruik is FlowCheck. Op basis van deze tool met floating car data worden analyses uitgevoerd om de impact van maatregelen te monitoren.

Evolutie van routeplanner naar ‘Mobility as a Service’

Ondertussen werkt de stad ook nauw samen met de opkomende aanbieders van ‘Mobility-as-a-Service’ (MaaS). MaaS is een app op de smartphone die toegang biedt tot verschillende aanbieders van deelmobiliteit en tegelijk ook betaalmogelijkheden aanbiedt. De MaaS-aanbieders blijken voor de introductie van hun apps sterk afhankelijk te zijn van realtimegegevens over de beschikbaarheid van publiek en gedeeld transport en van een betrouwbaar multimodaal reisadvies.

Het resultaat van deze aanpak is dat er eind 2018 al vier MaaS-aanbieders actief zijn in de Antwerpse regio: Olympus Mobility, Pikaway, MaaS Global en Mobiflow. Dit voorjaar loopt er een projectoproep van Slim naar Antwerpen om de werking tussen de aanbieders van deelmobiliteit en de MaaS-aanbieders te vergroten.

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf u dan snel in op onze nieuwsbrief.