Trein

Antwerpen is goed bereikbaar met de trein. Vanaf half 5 's ochtends tot middernacht kunt u op- en afstappen in de stations Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Zuid of Antwerpen-Berchem.

Snel met de trein in Antwerpen

Tussen de voornaamste Belgische steden rijden er meerdere treinen per uur. 

  •    Brussel - ongeveer 40 minuten reistijd
  •    Gent - ongeveer 60 minuten reistijd
  •    Mechelen - ongeveer 20 minuten reistijd
  •    Brugge - ongeveer 1u30 reistijd

De S-trein Antwerpen verzamelt het voorstedelijke aanbod van treinen in een zone van 30 km rond Antwerpen. Op de website van de NMBS vindt u een handig overzichtskaartje van de 54 stations en de 4 voorstedelijke lijnen die de S-trein met elkaar verbindt.

Met de hogesnelheidstrein Thalys sporen ook internationale reizigers vlotjes naar Antwerpen vanuit Frankrijk en Nederland.

Combineren met de trein

Hoe geraakt u best van thuis naar het station, of van het station op uw bestemming? De routeplanner van Slim naar Antwerpen geeft u alle mogelijke combinaties van de trein met de auto, de fiets, tram en bus of een stukje te voet. U ziet meteen ook hoelang u onderweg zal zijn. Download de routeplanner voor Android of iOS op uw smartphone of raadpleeg hem op deze website.

Wist u dat ook uw fiets mee op de trein kan? Voor slechts 4 euro extra kan u bij aankomst in een station verder fietsen naar uw eindbestemming. Een plooifiets neemt u zelfs gratis mee op de trein. Wie zijn fiets niet meeneemt, kan er bij aankomst eentje huren. Ontdek snel alle voordelen van fietsen in de stad.

Kies een voordelig tarief

  • Weekendbiljet: 50% korting in het weekend (geldig vanaf vrijdag 19 uur tem zondag, en tijdens verlengde weekends).
  • Go Pass 1: wie jonger is dan 26 reist voor 5,30 euro enkele reis naar alle bestemmingen in België.
  • Seniorenbiljet: wie ouder is dan 65 reist voor 6,50 euro heen en terug naar alle bestemmingen in België.
  • Rail Pass: iedereen kan met de Rail Pass naar alle bestemmingen in België reizen voor 8,30 euro per rit.
  • Biljet grote gezinnen: voor gezinnen met minstens drie kinderen. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis, kinderen ouder dan 12 jaar en volwassen krijgen 50% korting.

Op de website van de NMBS vindt u nog meer informatie over de verschillende tarieven.

Key Card

De Key Card is er speciaal voor korte afstanden. Voor 24 euro krijgt u 10 ritten in tweede klasse, tussen een beperkt aantal stations in de omgeving van Antwerpen.

Haal het maximum uit uw overstap

In en rond de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal vindt u heel wat gezellige plekjes voor een hapje of een drankje, een supermarkt, diensten en verschillende winkels. Nog snel wat bloemen meepikken voor uw bezoek? Of even een momentje voor uzelf? Een postpakket verzenden of oppikken bij de pakjesautomaat?

Maak van uw overstap een praktisch of juist heel aangenaam moment in uw dag. Als u thuiskomt, hoeft u nergens meer naartoe.

Meer informatie

Alle informatie over de dienstregeling van de treinen in Antwerpen vindt u terug op de website van de NMBS.

Katty neemt elk dag de trein naar de stad vanuit Kontich

“Ik vind de trein vooral heel comfortabel, veel meer nog dan de bus of tram. Toen ik naar Brussel spoorde werkte ik soms op de trein, nu is het ritje daarvoor te kort. ’s Ochtends sla ik een babbeltje en ’s avonds lees ik de Metro. Dat is mijn rustpunt voor thuis de avondrush begint.”

Lees hier Katty's verhaal