Autodelen zoals het ons het best past

15 jaar geleden stelde een buurman Charles Janssens voor om samen met 6 mensen in de wijk Klein Antwerpen een auto te delen. Toen wisten zij niet zo goed waar ze aan begonnen. Nu merkt Charles dat heel wat mensen meer willen weten over autodelen.

Gepost op 13/12/2017
Walter Saenen

"Ik ben 72 jaar en dus al even op pensioen. In de stad neem ik meestal de tram. De auto heb ik nodig om boodschappen te doen, of als ik ergens moet zijn waar ik moeilijk geraak met het openbaar vervoer."

Een interessant experiment

"Ik zat zonder auto toen een buurman voorstelde om zijn oude auto te delen. Hij had dat allemaal goed voorbereid. De onderlinge afspraken stonden in een reglement. De prijs van de wagen en de waarborg zouden we delen. Alles bij mekaar zou mij dat 83 euro kosten. Met de bijkomende kilometerprijs van 35 cent, waren alle kosten gedekt.

Mijn vrouw was sceptisch, en voor mij was het ook één groot vraagteken. Maar ik vond het de moeite waard om te proberen. Nu zijn we met 14 autodelers en rijden we met 3 verschillende wagens."

Voordelen voor autodelers

"Enkele jaren later kon Autopia, de voorloper van Autodelen.net, een verzekeringspolis regelen voor autodelers. Daarbij is enkel de bestuurder verantwoordelijk voor ongevallen die hij veroorzaakt. De polis voor de eigenaar van de auto gaat niet omhoog. Die verzekering gebruiken wij nu, via Cozycar.

De stad Antwerpen geeft ons een speciale autodeelvergunning, waardoor iedereen de auto zonder zorgen voor de eigen deur kan parkeren."

Alles is bespreekbaar

"Mogen honden in de auto, mag je met de auto op vakantie… Alles bepaal je zoals je het zelf wenst. Dat is het mooie van autodelen met je buren.

Dat verloopt in onze groep altijd in goede verstandhouding. We hebben de taken goed verdeeld. Twee keer per jaar komen we samen in hetzelfde café om alles te bespreken. Onze autodeelgroep is zo echt een vriendenclub geworden."

Autodelen: een haalbare kaart

"Autodelen is interessant als je minder dan 12.000 kilometer per jaar rijdt. Maar dat is voor veel mensen het geval. Het is ook interessant om mensen met een verschillende levensstijl in je groep te hebben. Dan heeft niet iedereen de auto nodig op hetzelfde moment. Je moet je autogebruik meer plannen, maar zo gebruik je de auto ook enkel als je hem echt nodig hebt.

Ik merk dat vooral jonge mensen autodelen overwegen. Zij hangen niet zo vast aan het idee van een eigen auto. Maar ook oudere mensen van wie de auto is versleten of die niet meer binnen mogen in de lage-emissiezone, zien wel iets in autodelen. Ik zou iedereen aanraden om het gewoon eens te proberen."

 

Op de hoogte blijven van de laatste tips rond slimme mobiliteit? Schrijf u dan snel in op onze nieuwsbrief.