Carpoolen maakt de ochtendspits aangenamer

Jurgen Verberckmoes werkt al 13 jaar voor DP World in Doel. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Zwijndrecht. Sinds twee jaar spreekt hij enkele keren per week met collega’s af om te carpoolen.

Gepost op 08/01/2019
Frederik Beyens

Een vaste carpoolgroep

“Mijn collega Yannick woont vlakbij mij in Zwijndrecht. Om de beurt komt hij tot bij mij of ga ik naar hem. Dan rijden we samen naar Melsele, waar we met onze collega Christine, die een firmawagen heeft, naar het werk rijden.”

“We proberen zoveel mogelijk met de firmawagen te rijden. Dat zijn twee vliegen in één klap: we houden de kosten beperkt én de werkgever draagt onrechtstreeks ook een steentje bij tot het milieu. Maar soms lukt dit niet. Dan rijdt Yannick of ikzelf. We verdelen de ritten, en zo delen we automatisch ook de kosten.”

“We zijn twee jaar geleden begonnen met carpoolen, maar sinds dit jaar doen we het systematischer. Elke week leggen we onze agenda’s bij elkaar en kijken we wanneer we samen kunnen rijden."

Goedkoper, gezelliger en beter voor het milieu

“Er zijn drie belangrijke redenen voor mij om te carpoolen: je bespaart brandstof en dus kosten, het is gezelliger en het is ook beter voor het milieu. Ons bedrijf ligt vrij afgelegen en is niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Door te carpoolen kunnen we toch onze ecologische voetafdruk beperken.”

“Ik probeer twee à drie keer per week te carpoolen, en een dag per week werk ik thuis. In Zwijndrecht zelf doe ik alles te voet of met de fiets. Als ik naar de supermarkt moet, probeer ik dat bovendien zoveel mogelijk te doen op de terugweg van het werk; zo spaar ik weer een rit uit.”

“In juli zijn Christine en ik zelfs een paar weken naar het werk gefietst. Zij heeft een elektrische fiets en ik een gewone. Met zijn tweeën is het toch net iets fijner om naar het havengebied te fietsen.”

Nog makkelijker met Taxistop

“Voor ons lukt afspreken goed omdat we alle drie overdag werken. Als je veel meetings hebt of in shiften werkt, is het niet altijd zo evident om je agenda’s op elkaar af te stemmen.”

“Het platform van Taxistop (carpool.be) kan dan misschien een oplossing zijn. Daarover heeft mijn werkgever onlangs enkele infosessies georganiseerd. Op dat platform kan je collega’s of werknemers van bedrijven in de buurt vinden, die op zoek zijn naar een lift of naar mensen die met hen willen meerijden. Wij hebben al een groepje, maar er kan zeker nog iemand bij.”

“Als je bedrijf het carpoolen organiseert, kan je als werknemer bovendien een fiscaal voordeel krijgen. Ik ga me dus zeker inschrijven voor Taxistop.”

Zelden een stil moment

“Als je goed overeenkomt met je collega’s, dan werkt zo’n carpoolgroepje vanzelf. Tien jaar geleden heb ik al eens anderhalf jaar gecarpoold met een vriendin. Ik werkte toen nog in Stabroek. Dan moest ik nog een stuk langer in de auto zitten. Met gezelschap is dat veel aangenamer.”

“Sommige mensen zijn ’s morgens misschien wat moe en hebben dan niet zoveel zin om te praten. Maar bij ons zijn er zelden stille momenten als wij samen naar het werk rijden. Wij vinden de ochtendspits veel prettiger als we een praatje kunnen slaan.”

 

Op de hoogte blijven van de laatste tips rond slimme mobiliteit? Schrijf u dan snel in op onze nieuwsbrief.