‘Mijn bakfiets is mijn kleine auto’

Haar diploma maritiem recht bracht Catherine Bado van het zonnige Aix-en-Provence naar Antwerpen. Ook daar wilde ze dicht bij haar werk wonen, om alles met de fiets, het openbaar vervoer en te voet te kunnen doen. Een bakfiets past perfect in die levensstijl. We spraken met Catherine en bijna 9-jarige dochter Apolline.

Frederik Beyens

Van Antwerpen Zuid naar Edegem

“Ik woon in Antwerpen Zuid en werk voor een verzekeringsmaatschappij in Edegem. Ook mijn dochter Apolline gaat daar naar naar school. Elke dag rijd ik met de bakfiets ongeveer 25 km heen en terug naar Edegem. Soms ben ik overdag in Antwerpen en dan doe ik dus 50 km op een dag: ik breng mijn dochter naar school, kom terug, en haal haar ’s avonds weer op.”

“Ik heb altijd veel sport gedaan, dus die kilometers zijn niet echt een probleem voor mij. In Antwerpen zelf gebruik ik mijn gewone fiets of doe ik alles te voet.”

Alles met de bakfiets

“Ik noem mijn bakfiets mijn kleine auto. In de week doen we een paar keer kleine boodschappen. Op zaterdagochtend gaan we ’s ochtends naar de supermarkt. Daarna gaan we naar de markt in Antwerpen. Soms passeren we daarna nog eens langs de versmarkt aan het Centraal Station voor vlees of langs de Chinese winkel. En alles gaat in de bakfiets."

“Af en toe gaan we ook naar Ikea, of vind ik een leuk meubeltje in een tweedehandswinkel. Met een gewone fiets kan je dat niet meenemen. Maar met mijn bakfiets lukt dat perfect.”

“Mijn bakfiets staat voor mijn deur, met een stevig slot erop. Als ik naar de stad ga, parkeer ik hem centraal en doe ik de rest te voet. Voor mijn nieuwe bakfiets zal ik wat extra sloten kopen, of misschien ga ik eens informeren of er plaats is in een buurtfietsenstalling.”

Een kwestie van organiseren

“Ik heb geen auto, zelfs geen rijbewijs. Ik heb er altijd voor gekozen om dichtbij mijn werk te wonen. Zo kan ik alles te voet, met het openbaar vervoer en met de fiets doen.”

“Eerst had ik een gewone omafiets met een kinderzitje erop. Maar voor de boodschappen was dat niet altijd zo handig. Ik zag vrienden en andere ouders met een bakfiets, en dat leek me fantastisch. Dus besloot ik om te investeren in een bakfiets.”

“Ik ben niet tegen de auto, maar ik ben wel bezorgd om het milieu. Nu al hebben mensen overal ter wereld last van de klimaatverandering. Bewust zijn over de wereld waarin we leven, betekent voor mij ook bewust omgaan met mijn autogebruik. Wij hebben niet veel nodig. Ik organiseer mijn leven zonder auto en dat lukt mij goed.”

Liefst op drie wielen

“Eigenlijk heb ik met deze bakfiets een beetje pech. Het is een elektrische bakfiets, maar er zijn wat mankementen aan. Met als gevolg dat ik hem gebruik zonder elektriciteit. Hij heeft een houten bak, dus dat is best zwaar.”

“Ik ben nu aan het uitkijken naar een nieuwe bakfiets. Ik wil graag opnieuw een elektrische fiets op drie wielen. Ik rijd er immers het hele jaar door mee. In de winter als het glad is geeft zo’n driewieler meer stabiliteit dan een bakfiets op twee wielen. Al was het in het begin wel een beetje oefenen, want een driewieler stuurt anders dan een tweewieler.”

“En ik wil voor mijn volgende fiets ook zeker een lichter model.”

De mevrouw met de bakfiets

“Toen ik pas werkte in Edegem, waren er niet veel collega’s die fietsten. Ik kwam uit Aix-en-Provence en zij waren het Belgische weer gewoon. Maar zij vroegen mij: ‘Is het niet te koud en te nat om te fietsen?’ Maar als het koud is doe je een jas aan, als het regent een regenjas en vooruit… In het begin dachten ze dat ik het wel zou opgeven in de winter, maar ondertussen fiets ik al 7 jaar.”

“Ze hebben dus gezien dat het kan. En nu zie ik meer en meer collega’s met de fiets komen. Onze werkgever moedigt dat ook aan, want de kilometervergoeding voor de fiets op mijn werk is hoger dan voor de auto. Mijn collega’s leven ook met mij mee. Soms als er veel wind is sturen ze mij een mailtje: ‘Ging het wel met de fiets, Catherine?’ “

“Ik merk dat ik heel herkenbaar ben met mijn bakfiets. Mensen vragen mij: ‘Bent u die mevrouw met de bakfiets’? Of ze zeggen: ‘Ah Catherine, ik heb je zien fietsen!’ “

Lekker lezen

“In de bakfiets kunnen de kinderen wat lezen of slapen. Het geeft ruimte tussen werk en school en thuis. Als we aankomen, zijn we helemaal ontspannen.”

 “Ondertussen is Apolline al een beetje groter. Vanaf volgend jaar proberen we het met haar eigen fiets. 25 km is lang, maar in het begin kan ze dan eventueel nog terugrijden met haar fiets in de bakfiets.”

En wat vindt Apolline? “Het leukste aan de bakfiets is dat ik erin kan lezen! Soms hobbelt het een beetje, en dan stop ik even. Maar dan lees ik lekker verder.”

 

 

Op de hoogte blijven van de laatste tips rond slimme mobiliteit? Schrijf u dan snel in op onze nieuwsbrief.