Op de trein in goed gezelschap

Katty Peereboom is leerkracht aan het Koninklijk Atheneum aan de Rooseveltplaats in hartje Antwerpen. Ze neemt elk dag de trein naar de stad vanuit Kontich. Met haar vaste treingezelschap is die rit telkens weer een gezellige start van de dag.

Gepost op 17/07/2018
Frederik Beyens

Trein en fiets voor alle verplaatsingen

“Ik pendel al heel mijn loopbaan met de trein. Vroeger werkte ik in Brussel. Ik nam dan de trein naar Brussel-Noord en dan nog een boemeltrein naar station Bockstael. Sinds 2004 woon ik met mijn gezin in Kontich en werk ik in Antwerpen."

"Wij nemen altijd de trein als we naar stad gaan, ook om bijvoorbeeld een dagje te winkelen. De kinderen fietsen naar school in Kontich en mijn man fietst naar zijn werk in Mortsel, en ook de boodschappen doen we met de fiets. De auto gebruiken we enkel als het niet anders kan, bijvoorbeeld om familie te bezoeken."

Op maandag vertrek ik pas ’s middags naar school en zit ik alleen op de trein. Maar alle andere dagen neem ik de trein van 7.38 met mijn vaste treingezelschap.”

Onverwachte vriendschappen op de trein

“Toen ik naar Brussel spoorde nam ik telkens een andere trein en had ik geen vast groepje. Maar sinds ik de trein Kontich-Antwerpen neem, ben ik al aan mijn derde treingezelschap. Mijn eerste groepje is uit elkaar gevallen omdat mensen op pensioen gingen of om een andere reden de trein niet meer namen. Mijn tweede groepje was een echte vriendengroep, we gingen samen eten en aperitieven. Maar ook dat hield op na een tijdje. Met ons huidige groepje zijn we in februari voor de eerste keer gaan eten, en dat smaakte naar meer."

"Het begint meestal als er iets misgaat met de trein. Je staat samen op het perron te wachten op een afgeschafte trein, of de trein staat een hele tijd stil... Dan begin je vanzelf met je medereizigers te praten. Er zijn ook heel wat mensen die je op de duur kent van zien, en dan zeg je dag als je elkaar tegenkomt. Volgens mij is dat echt uniek aan de trein."

"Bij mijn vorige groepje zat een dakdekker, iemand van Agfa-Gevaert, iemand die in het Justitiepaleis werkte in Brussel, ... Het is erg leuk dat we allemaal uit verschillende werelden komen maar elkaar toch tegenkomen op de trein.”

Een vaste afspraak op het perron

“Wij staan ‘s morgens altijd op hetzelfde plekje op het perron. En als ik ’s avonds de trein van 5 uur of half 6 neem, vind ik in onze vaste wagon wel altijd iemand die ik ken."

"Van vertragingen heb ik niet veel last. Ik heb een beetje speling tussen mijn aankomstuur in het station en het moment waarop ik voor de klas moet staan. Als ik twee keer op een jaar te laat kom door de trein, zal het veel zijn. En als we er eens niet geraken met de trein, helpen we elkaar met ons treingroepje uit de brand. Dan rijden we met z’n allen naar Berchem om daar de tram te nemen, of naar het centrum van Kontich om de snelbus te nemen."

"Met de auto naar de stad gaan is niet aan de orde. Tenzij er personeelsfeest is en ik niet met de laatste trein naar huis wil.”

Rustpunt voor de avondrush

“Ik vind de trein vooral heel comfortabel, veel meer nog dan de bus of tram. Toen ik naar Brussel spoorde werkte ik soms op de trein, nu is het ritje daarvoor te kort. ’s Ochtends sla ik een babbeltje en ’s avonds lees ik de Metro. Dat is mijn rustpunt voor thuis de avondrush begint.”

Slim naar Antwerpen reed mee met de trein…

…en kwam ook nog dit te weten:

 • Hoe lang kennen jullie elkaar al?
  “Vandaag wordt de zoon van Erna 18. We hebben haar nog zwanger geweten.”
   
 • Wat zijn de meest besproken onderwerpen?
  “Thuis, werk, kinderen, kleinkinderen en vertragingen.”
   
 • Wat is het leukst aan met de trein reizen?
  “De file voorbijrijden.”
   
 • Heeft er iemand een ochtendhumeur?
  “ ’s Morgens lachen wij de trein wakker.”

 

Op de hoogte blijven van de laatste tips rond slimme mobiliteit? Schrijf u dan snel in op onze nieuwsbrief.