Werkgevers aan het woord

Werkgevers spelen een grote rol in het verplaatsingsgedrag van hun werknemers. Krijgen werknemers een (elektrische) bedrijfswagen of -fiets? Worden fietskilometers vergoed? Wordt het gebruik van openbaar vervoer terugbetaald? Dit allemaal bepaalt mee hoe werknemers zich van en naar het werk verplaatsen.

Gepost op 13/03/2018
Walter Saenen

Daarom is het voor een bedrijf belangrijk om een doordacht, duurzaam mobiliteitsbeleid uit te werken. Slim naar Antwerpen ondersteunt Antwerpse bedrijven vanaf 20 werknemers daarbij. Zo houden we samen de stad bereikbaar, ook tijdens de werken.

Enkele werkgevers vertellen hier over de samenwerking, hun ervaringen en motivatie om actief te werken aan een vlottere mobiliteit. 

De Vijver, Griet Pitteljon (algemeen directeur)

Griet Pitteljon is algemeen directeur bij De Vijver, een   bedrijf    dat begeleiding biedt aan mensen met een   beperking, met      specialisaties in mentale beperking en   autisme, in en rond      Antwerpen. 

 “Duurzaamheid is op zich al een belangrijk element van  onze missie. Duurzame mobiliteit speelt voor ons op   verschillende niveaus. Het eerste is natuurlijk het woon-werkverkeer. Daarnaast hebben wij een heel mobiele ploeg, dus ook de dienstverplaatsingen zijn belangrijk. Met ons partnerschap met Slim naar Antwerpen hebben we onder andere het volgende duidelijke doel: binnen 3 jaar willen we ervoor zorgen dat alle dienstverplaatsingen van minder dan 7 kilometer in ons bedrijf gebeuren met de fiets.”

USG People, Gomar Caes (compensation & benefits manager)

In Antwerpen heeft USG People kantoren verspreid over de  hele stad. Het bedrijf is partner van Slim naar Antwerpen sinds de herfst van 2017. 

Gomar Caes (compensation & benefits manager) is enthousiast over de samenwerking: “In januari van 2018 hebben we de mobilotheek aangeboden aan onze werknemers, samen met het proefabonnement van NMBS. 15% van onze medewerkers uit onze Antwerpse vestigingen hebben van dat aanbod gebruik gemaakt. Voor ons was dit een succes!"

"Ongeveer 75% van onze mensen hebben een bedrijfswagen. Die willen we natuurlijk niet zomaar afnemen, maar we willen wel heel graag groene en snellere alternatieven aanbieden. Ook voor mensen die af en toe een ander vervoersmiddel willen gebruiken zoeken we oplossingen. Slim naar Antwerpen is voor ons een partner die helpt in de zoektocht naar creatieve alternatieven voor de bedrijfswagens.”

Brandweerzone Antwerpen, Eva Wuyts (directeur HR)

Sinds 2017 is de Brandweerzone Antwerpen partner van      Slim naar Antwerpen. Daarbij hebben ze zich vooral  geconcentreerd op tijds- en plaatsonafhankelijk werken.   Ze    maakten het voor het personeel ook mogelijk  om elektrische fietsen uit te testen. 

 “Het is interessant dat Slim naar Antwerpen je een menu   van mobiliteitsoplossingen geeft die je kan uitkiezen op maat van je bedrijf", vertelt Eva Wuyts, directeur HR. "De inbreng van een externe begeleider die met ons kwam meedenken over tijds- en plaatsonafhankelijk werken vonden we ook erg waardevol.”

ERIKS, Anneke Hunninck (divisie directeur)

Anneke Hunninck (divisie directeur) vertelt: “Verschillende van onze medewerkers moesten verhuizen van werkplek toen we een nieuwe vestiging openden in de haven. In onze zoektocht naar oplossingen kwamen we bij Slim naar Antwerpen terecht. Zo kregen we de kans om andere werkgevers te ontmoeten en met hen ideeën uit te wisselen rond mobiliteit. Je hoort vanuit hun ervaringen wat er werkt en wat er niet werkt.”

 

Op de hoogte blijven van de laatste tips rond slimme mobiliteit? Schrijf u dan snel in op onze nieuwsbrief.