Kruispunten op A12 worden veiliger

  • Doorgang onderbroken

Vanaf: 13 November 2018

Tot: 23 Maart 2019

Type: Aanpassingen kruispunten

Situatie: Plaatselijke hinder voor het verkeer, in het weekend zijn de zijtakken van het kruispunt afgesloten

Er zal zowel overdag als ’s nachts gewerkt worden met plaatselijke hinder voor het verkeer. Tijdens de indienstneming  van de nieuwe lichtenregelingen- en infrastructuur zal de hinder het grootst zijn. De zijtakken van de kruispunten zijn dan afgesloten en het verkeer op de A12 en de Boomsesteenweg moet in beide richtingen over 1 rijstrook.

Hinder en omleidingen

Voorbereidende werken vanaf 25 februari

In de week van 25 februari worden de voorbereidende werken hervat. De hinder tijdens de voorbereidende werken is over het algemeen vrij beperkt. Op 28 februari wordt er gedurende één dag gewerkt op drie kruispunten: het kruispunt met Bist/Langlaarsteenweg, het kruispunt met Vluchtenburgstraat/Leugstraat en het kruispunt met Helststraat/Guido Gezellestraat. Op elk kruispunt wordt er ongeveer een uur gewerkt (buiten de spits) en wordt de linkerrijstrook van de A12 richting Brussel tijdelijk ingenomen.

In de week van 5 maart worden er gedurende één nacht (20 tot 6 uur) lussen in het wegdek geslepen aan het kruispunt met de Cleydaellaan/Kontichsesteenweg. Er is dan enkel minieme hinder richting Brussel.
 
Ten slotte vinden er op 11, 12 en 13 maart gedurende drie nachten (20 tot 6 uur) nog werken plaats aan de kruispunten met Helststraat/Guido Gezellestraat en met Bist/Langlaarsteenweg, Leugstraat/Vluchtenberg en Helststraat/Guido Gezellestraat. Ter hoogte van deze kruispunten is de A12 afgesloten richting Antwerpen en moet het verkeer over de Boomsesteenweg naar Antwerpen rijden.

Meeste hinder tijdens 2 weekends in maart

De verkeerslichten gaan tijdelijk uit en op de A12 is er in beide richtingen enkel doorgaand verkeer mogelijk over 1 rijstrook. Vanop de N177 is linksafslaand verkeer niet mogelijk. Verder zijn de zijwegen van de kruispunten afgesloten waardoor er dus geen kruisend verkeer mogelijk is. Verkeer komende uit de zijstraten kan enkel rechtsaf draaien.

Ook voor voetgangers en fietsers zal er dan hinder zijn: zij kunnen het kruispunt niet oversteken en moeten via een nabijgelegen oversteek de A12/N177 kruisen. De Boomsesteenweg blijft wel steeds volledig open in beide richtingen. De werken gebeuren overdag en nemen één dag in beslag per kruispunt.
 
Weekend van 16 en 17 maart

  • Zaterdag 16 maart: kruispunt met Bist/Langlaarsteenweg

  • Zondag 17 maart: kruispunt met Cleydaellaan/Kontichsesteenweg

 
Weekend van 23 en 24 maart

  • Zaterdag 23 maart: kruispunt met Vluchtenburgstraat/Leugstraat

  • Zondag 24 maart: kruispunt met Helststraat/Guido Gezellestraat en kruispunt met Terbekehofdreef en Atomiumlaan

Waarom deze werken?

De verkeerslichten op deze kruispunten worden aangesloten op de nieuwe Antwerpse verkeerscomputer die sinds deze zomer stelselmatig wordt uitgerold. Dankzij deze ingrepen zullen de kruispunten maximaal conflictvrij gemaakt kunnen worden. Tegen 2022 zal de computer 373 verkeerslichteninstallaties in en rond Antwerpen aansturen.

  • Verkeer komende van de Boomsesteenweg (N177) dat linksaf wil, krijgt vanaf nu niet meer tegelijkertijd groen met verkeer op de A12 dat rechtdoor wil.
  • Verkeer komende uit de zijstraten heeft niet meer gelijktijdig groen. 
  • Linksafslaand verkeer komende uit de zijstraten en overstekende voetgangers en fietsers hebben niet meer tegelijkertijd groen. 
  • Aan het kruispunt van de Atomiumlaan en de Terbekehofdreef met de Boomsesteenweg worden sinds maandag 12 november bijkomende aanpassingen uitgevoerd om de veiligheid van overstekende fietsers en voetgangers te verbeteren. 

Meer informatie

U vindt steeds de meest recente informatie op de website van AWV.