Voertuig met buitenlandse nummerplaat

De toelatingsvoorwaarden voor de lage-emissiezone (LEZ) gelden ook voor buitenlandse voertuigen. De voertuigen die aan deze toelatingsvoorwaarden voldoen, moeten ook (éénmalig) geregistreerd zijn als ze de lage-emissiezone willen binnenrijden. Dit geldt voor alle voertuigen: personenauto’s, kampeerwagens, bestelwagens, vrachtwagens, landbouwvoertuigen, bussen (hieronder vallen ook toeristische autocars).

Waarom moet u uw voertuig registreren?

Ook buitenlandse voertuigen die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden moeten geregistreerd worden. De stad beschikt immers niet over de gegevens van buitenlandse voertuigen. Door uw voertuig éénmalig te registreren, komt het op de lijst van toegelaten voertuigen te staan. Na registratie kan u kosteloos de LEZ in- en uitrijden.

Kijk ook tijdig na of uw voertuig bij het verstrengen van de normen in 2020 en 2025 nog toegelaten is.

Welke bewijsstukken hebt u nodig?

U hebt uw voertuigpapieren nodig:

  • uw inschrijvingsbewijs
  • het Europees certificaat van overeenstemming (indien van toepassing)

Heeft uw voertuig een Nederlandse nummerplaat of kenteken?

Als uw voertuig met Nederlandse nummerplaat voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor de lage-emissiezone, hoeft u het niet te registreren. De Nederlandse voertuigen die aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, worden automatisch geregistreerd aan de hand van de informatie in het kentekenregister van de RDW. Er wordt enkel gebruik gemaakt van niet-privacygevoelige gegevens. Niet-toegelaten Nederlandse voertuigen moeten steeds een toegang na betaling of LEZ-dagpas aankopen voordat ze de LEZ binnenrijden.

Vul uw nummerplaat en datum eerste toelating in de checktool in en controleer of uw voertuig de LEZ binnen mag.

Controleer uw voertuig

U moet uw voertuig altijd controleren alvorens de LEZ in te rijden! Zo ziet u of uw voertuig voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor de LEZ en voorkomt u een boete. Controleer uw voertuig aan de hand van de checktool.

Waar en wanneer moet u de registratie in orde brengen?

Registreer uw voertuig tijdig, en ten laatste 24 uur nadat u de LEZ-zone binnenrijdt. Zo verzekert u zich dat u bij de controle op de lijst van toegelaten voertuigen staat. Als u een betalende toelating nodig hebt, moet u die ten laatste aanvragen 1 dag voor u de LEZ binnenrijdt. 

Een registratie zal toegang geven tot elke lage-emissiezone in Vlaanderen, waaronder de LEZ van Gent. Ze zijn niet geldig in Brussel.  

Lees hier hoe u uw voertuig kan registreren.

Als u uw voertuig niet tijdig registreert en toch de zone binnenrijdt, zal u een boete ontvangen. De registratie is eenmalig en gratis.